Skytteligan Allsvenskan

Målskytt Allsvenskan i Fotboll - vem vinner skytteligan i år?

Vem blir årets kung i skytteligan i Allsvenskan i fotboll? Svenska toppdivisionen i fotboll Allsvenskan börjar i april och avslutas i november varje år. Malmö FF och regerande mästare IFK Norrköping slåss om guld. Ligavinsten innebär även en biljett till Champions League andra kvalomgång. AIK och Göteborg kommer nog att slåss med varandra om brons. Tvåan och trean i Allsvenskan får spela i Europa League 2017/18.

Som vi alla vet spelas alltså Allsvenskan vår-höst, till skillnad från de europeiska toppligorna. Detta system kritiseras av många inom svensk fotboll och är ett hett diskussionsämne inom fotbollsförbundet. Klubbar som når Europaspel i Allsvenskan i år får vänta på sina första internationella matcher i åtta månader. I vanliga fall väntar klubbar från ligor med systemet höst-vår bara ett par-tre månader tills de sätter igång med CL eller Europa League, om de nu inte är direktkvalificerade för gruppspel.

Bästa målskyttar

Efter 20 spelade omgångar i Allsvenskan 2016, Vidar Örn Kjartansson från Island och Malmö FF med 14 mål. Andra bästa målskyttar i ligan är Viktor Prodell (Elfsborg), Marcus Antonsson (Kalmar FF), polacken Cibicki från Jönköpings Södra, John Owoeri och Paulinho (båda Häcken), Erik Israelsson (Hammarby) och Christoffer Nyman (Norrköping).

Det återstår förvisso tio matcher i Allsvenskan för alla lag, men det är tydligt att islänningen har en fördel och måste bara ta hem titeln som bäste målskytt i år.

Skytteligan odds

Odds på skytteligan i Allsvenskan är svårhittade. Vi har kollat igenom alla bettingbolag som vi känner till och har bara hittat denna spelmarknad hos ett spelbolag som heter 10Bet. Enligt deras oddssättare är det inte alls glasklart att Viar Kjartansson vinner skytteligan 2016.

Viktor Prodell ligger tätt bakom, om vi tittar på odds (2,4 jämfört med 1,7 för Kjartanssons vinst). På tredje plats sätter oddsexperterna John Owoeri från Nigeria som har joinat Häcken efter 77 matcher och bara 17 mål för Åtvidaberg mellan 2013 och 2015. Du får åtta gånger pengarna, om du tror på att John vinner skytteligan.