Skytteligan Championship

Skytteligan Championship - vem vinner?

Har du koll på skytteligan i Championship Sky Bet (andradivisionen i England)? Även om det är många av oss i Sverige som följer The Championship, få gör det på riktigt. Dess matcher finns med i Stryktipset och på Svenska Spels kuponger, vilket får oss att bli experter på Englands andradivision, vare sig vi vill det eller ej.

Precis som med andra fotbollsligor och -serier är det viktigt att veta vem favoriterna är innan du väljer tippa bästa målskytt. I The Championship 2016 är det Newcastle, Norwich och Brighton som tippas nå Premier League nästa säsong. Aston Villa, Wolves, Huddersfield och Derby har också goda chanser till PL-spel enligt spelbolagen, men då via playoffs. Sheffield Wednesday, Fulham och QPR finns också med i topp-tio favoriter. Deras avancemang är dock en högoddsare.

Sannolikheten är stor att bäste målskytt i Championship kommer från någon av ovannämnda klubbar. Det händer oftare i andradivisionen än i Premier League att spelare från mittenlag är med och slåss om skytteligavinst. Säsongen 2014/15 vann Daryl Murphy från Ipswich enkelt ligans Golden Boot med 27 mål, sex mål fler än tvåorna Deeney och Rhodes. Ipswich slutade på sjätte plats den säsongen.

Andre Gray från vinnarlaget Burnley vann skytteligan 2015/16, men skotten Ross McCormick från Fulham som slutade på 20 (!) plats blev tvåa. Nu spelar förresten både Murphy och McCormick i Aston Villa, klubben från Birmingham vars klubbledning verkar vara besatt av målstatistik.

Bästa målskyttar

Vi på malskyttar.se tror ändå på bets på anfallare i topplagen. Det är dessa lag som gör flest mål. När andra forwards är bland de bästa målskyttar som är med i toppstriden är det snarare ett undantag från regeln. I The Championship 2016/17 är det Newcastle som är storfavoriter. Vi håller med oddsbolagen och tippar på att även ligans bästa målskytt kommer från Newcastle – Dwight Gayle. Vi tänkte gardera vår spelkupong med bästa forwards från Norwich och Brighton, men hittade inga starka kanditater till att vinna skytteligan i The Championship.

Skytteligan odds

Oddsexperter håller med oss och har den 25-årige engelsmannen Dwight Gayle som favorit till att kamma hem Golden Boot i skytteligan. Odds på att Newcastle-anfallaren lyckas med detta ligger på bara fem gånger pengarna.

Fyra utmanare enligt spelbolagen heter Glenn Murray (Brighton), Ross McCormack (Villa), Britt Assombalonga (Nottingham Forest) och Tammy Abraham (Bristol City, utlånad från Chelsea).

Topp-tio vinnarkandidater kompletteras av Rudy Gestede, Scott Hogan, Aleksandar Mitrovic, Nakhi Wells och Will Grigg från Wigan, som blev känd över hela Europa i somras tack vare den hyllade EM-låten.