En av de bästa svenska anfallare Guidetti dansar
Målskyttar

Bästa svenska anfallare

Vi älskar vårt fotbollslandslag och våra bästa anfallare tillika målskyttar. Det var över hundra år sedan det svenska herrlandslaget i fotboll spelade sin allra första landskamp. Sverige är känt världen över för sina fotbollsfans och -spelare. Några av våra forwards har lämnat ett stort avtryck i fotbollshistoria.

Skyttekungar och landslagets bästa anfallare har kommit och gått under det senaste seklet, men det är några som har gjort extra stora avtryck i den svenska fotbollshistorien. Vi har därför valt att göra en lista med de fem främsta målskyttarna genom tiderna i det svenska landslaget – våra allra bästa målgörare.

Dessutom spanar vi in Sveriges bästa anfallare just nu, och vem som eventuellt skulle kunna ta över Zlatans roll som målkung i det svenska landslaget i framtiden.

Sveriges fans

Allt handlar inte bara om Zlatan och snart får svenska fans fler spännande anfallsstjärnor som kämpar om skytteligavinst.

Bästa målskyttar i landslaget

Som en solklar etta på listan bland bästa målskyttar i landslaget hittar vi, inte helt överraskande, Zlatan Ibrahimovic. Malmöpågen har gjort hela 62 mål på sina 116 spelade matcher i landslaget. Detta ger honom ett snitt på 0,53 mål per match. Oddset på att svensken vinner skytteligan i Premier League i år är låga, trots att Zlatan fyller 36 i år.

De senaste 10 åren så har i princip hela det svenska landslaget kretsat kring ”Ibra” och vi gissar på att det kommer ta tid innan vi får se en spelare av samma kaliber i Sverige igen. Några av de mest klassiska Zlatan-målen är klacken mot Italien i EM 2004, konstnumret mot Azerbajdzjan på Råsunda och givetvis cykelsparken mot England på Friends Arena:

Tvåa på listan hamnar Sven Rydell. Om du inte minns honom, bara lugn. Rydell spelade nämligen i Svenska landslaget mellan år 1921 och 1932. Sammanlagt gjorde han 49 mål på endast 43 matcher, vilket gav ett snitt på 1,14 mål per match. I klubblaget Örgryte gjorde Rydell hela 142 mål och var även med och vann OS-brons med landslaget i Paris år 1924, då blott 19 år gammal.

Gunnar Nordahl målskyttTrea på listan är en tredjedel av den klassiska ”Gre-No-Li”-trion, nämligen Gunnar Nordahl. För dig som inte hört talas om Nordahl så är det verkligen på tiden. Den vassa anfallaren från Norrköping är en av Sveriges största fotbollslegendarer genom tiderna och utgjorde tillsammans med Gunnar Gren och Nils Liedholm en farlig trio i klubblaget AC Milan.

Gunnar Nordahl gjorde totalt 37 mål på 33 matcher i det svenska landslaget, vilket ger honom det högsta snittet på listan. Nedan kan du se riktigt klassiska klipp från Nordahls storhetsperiod i Milan mellan 1954 och 1956.

På listans fjärdeplats hittar vi en välkänd figur: Henrik Larsson. Även om ”Henke” haft det tufft på senaste, med en nedflyttning till Superettan med Helsingborg, så fanns det en tid då den forna Celtic-stjärnan var anfallskung i det svenska landslaget.

Henkes första turnering var i VM 1994 där han även gjorde mål i bronsmatchen mot Bulgarien. Sammanlagt blev det 106 matcher och 37 mål för Henrik Larsson i landslaget. Ett av målen som vi minns bäst är kanske språngnicken mot Bulgarien i EM 2004:

Listans sista spelare är Gunnar Gren, som spelade i landslaget mellan 1939 och 1958. Gren nätade 32 gånger på 57 matcher och var både med och vann OS-guld i London år 1948, samt silver i VM i Sverige år 1958. Klubblagskarriären spenderades i Göteborg och Italien.

Bästa svenska anfallare just nu

Zlatan lämnade det svenska landslaget efter EM 2016, vilket bidrog till att ett stort tomrum skapades. Ett tomrum som nu tränare Janne Andersson har i uppgift att fylla. Två spelare som många hoppats på är Emir Kujovic och John Guidetti.

Emir Kujovic anfallare Sverige
Emir Kujovic

Emir Kujovic gjorde succé i Allsvenskan år 2015 och var en av de största anledningarna till att guldet hamnade i Norrköping. I juli 2016 såldes Norrköpings anfallare till Gent för 4.7 miljoner kronor, där han dessvärre har fått minimal speltid.

När det kommer till John Guidetti så har han fått en hel del speltid i Celta Vigo sedan flytten år 2015. Guidetti var supertalangen som gjorde hela 20 mål för Feyenoord säsongen 2011-2012. Därefter var han borta från fotbollen ett bra tag efter att ha ätit en dålig bit kyckling som resulterade i en allvarlig infektion.

John Guidetti mål görare
John Guidetti

Om Guidetti fortsätter att utvecklas och ta plats i La Liga så har han definitivt potential att bli en ny anfallskung i landslaget.

De två spelare som dock imponerat mest i landslaget efter sommarens EM-slutspel är Ola Toivonen och Jimmy Durmaz. De bägge spelarna är hemmahörande i Toulouse och hade en stor del i Sveriges vinst mot Bulgarien på Friends Arean tidigare i höst. Dock skall det tilläggas att Jimmy Durmaz egentligen spelar som mittfältare i klubblaget.

Vem spelar i Sveriges anfall 2017

Vem som kommer att ta anfallsplatserna i Sverige år 2017 är fortfarande oklart. Förbundskapten Janne Andersson har provat på en hel del olika spelare under höstens landslagsmatcher. Förutom de ovan nämnda så har Oscar Wendt och Alexander Fransson fått speltid.

Alex Fransson målskytt Sverige
Alexander Fransson

Det mest lyckade anfallsparet ser dock ut att vara Jimmy Durmaz och Ola Toivonen. Vi gissar på att faktumet att de spelar i samma klubblag även står i deras favör.

Emir Kujovic måste få mer speltid i Gent för att ta en plats i landslaget, och John Guidetti har inte imponerat särskilt mycket under höstens EM-kvalmatcher.

Nej, det kommer nog ta tid innan vi får se ett stabilt svenskt anfall igen.

Bästa unga svenska anfallare

Ett ljus i mörkret i Sveriges anfallssituation är dock de unga talanger som är på väg upp i A-landslaget. Sveriges U21-landslag vann som bekant EM i Tjeckien år 2015.

Isaac Kiese Thelin bild
Isaac Kiese Thelin

Några av spelarna som var med, såsom John Guidetti och Isac Kiese-Thelin, spelar redan i landslaget. Andra namn som är på väg upp är den 23-åriga Branimir Hrgota, samt den jämnåriga Mikael Ishak.

Den spelare som vi dock är mest exalterade att se i landslaget är AIKs Alexander Isak. Den blott 17-år gamla anfallaren gjorde succé i förra årets Allsvenska säsong och ryktas nu vara på väg ut i Europa. Isak gjorde sin debut i Sveriges U21-lag mot Estland i oktober och vi kommer troligtvis att få se honom spela i A-laget inom en snar framtid.