Målskytt i ligan
Blogging

Ligorna med flest mål

Fotboll handlar inte bara om mål, eller? Visst, det kan var underhållande att se snygga fintar och dribblingar men det är ingenting som går upp mot en riktigt målrik match. Spelare som Messi, Kane och Neymar är kända för sina spektakulära mål, men det är inte säkert att de spelar i ligor med särskilt höga målsnitt.

Så, vilken liga är mest målsäker? Vi tar en närmare titt på de europeiska toppligornas målsnitt från de senaste säsongerna, samt tar redan på vilken liga som bjuder på flest mål.

Swiss Super League

Förvånande nog är det inte en av de kändaste ligorna som ligger i toppen för högst målsnitt. Det är nämligen i den schweiziska högsta ligan Swiss Super League som det görs flest mål. Genomsnittet ligger på 3,33 mål per match, varav det kan höjas under säsongen 2018/2019. Redan nu, med drygt hälften av matcherna spelade, ligger genomsnittet på 3,43 mål per match. Ligan leds för närvarande överlägset av BSC Young Boys med 52 poäng. På andraplats kämpar FC Basel 1893 med 33 poäng.

Allsvenskan

Tätt följt efter den schweiziska ligan kommer faktiskt Sveriges Allsvenskan. I genomsnitt brukar det göras 3,1 mål per match, även om förra året var ett undantag. Förra säsongen hade det lägsta målsnittet på flera år och det gjordes endast 654 mål, vilket ger ett genomsnitt på 1,3 mål per match. Förhoppningsvis kommer det att göras fler mål under 2019 när serien drar igång igen i slutet av mars. Trots att det var AIK som blev svenska mästare 2018, är det Malmö som har bäst odds för att vinna ligan med 2,50. AIK ligger bakom med oddsen 3,50.

La Liga

I La Liga spelar några av världens bästa fotbollsspelare. Messi, som spelar i FC Barcelona, har flera gånger utsetts till Europas bästa målskytt och förra året vann han guldskon för femte gången. Säsongen 17/18 gjorde han 34 ligamål, vilket han kan komma att överstiga i år. Under pågående säsong har han redan gjort 21 mål.
Trots argentinarens prestationer räknas inte La Liga som en målrik liga. Årets genomsnitt ligger hittills på 2,57 mål per match, varav det brukar ligga på ca. 2,90 mål per match.

Premier League

När man pratar om mål och målskyttar inom Premier League tänker nog de flesta på Harry Kane. Tottenham-spelaren är en stor konkurrent till Messi när det handlar om att göra många mål. Under VM utsågs han till den bästa målskytten, även om England inte tog sig längre än till semifinal. Han är utan tvekan en av ligans bästa målskyttar, men det ger ändå inte ligan ett högt genomsnitt när det kommer till mål. Genomsnittet är på 2,84 mål per match, vilket är det ungefärliga genomsnittet i årets upplaga av den brittiska ligan.

Serie A

Italienska högsta ligan hamnar strax bakom Premier League när det kommer till antalet mål. Genomsnittet är 2,80 mål per match. Frågan är om Cristiano Ronaldo, som i höstas började att spela för Juventus, kan ändra på det. Hittills har han gjort 17 mål och tagit laget till toppen av tabellen.