Blogging

Offside fotboll

Om du har spelat fotboll eller är intresserad av fotboll är offside inte speciellt komplicerat. Det finns nämligen inte allt för många regler i fotboll som är speciellt svåra. Har du dock aldrig spelat eller brytt dig om att titta på fotboll är offside regler väldigt svåra och komplicerade. Det kan vara svårt att förstå offside fotboll målvakt och relationen till utespelare.

Vad är offside fotboll och hur fungerar det?

Det är inte speciellt lätt att försöka förklara vad offside är om du aldrig tidigare tittat på fotboll. Varje lag har elva spelare på planen, tio utespelare och en målvakt. Om en spelare i ditt lag är på motståndarlagets planhalva utan att det finns en motståndare mellan spelaren och motståndarlagets målvakt så står den spelaren i offsideposition.

Skulle en spelare i ditt lag passa bollen när du står i en offsideposition kommer domaren att blåsa av för offside. Det räcker med att någon kroppsdel är i offsideposition för att domaren ska blåsa av för offside.

Det är dock inget regelbrott om en spelare står i offsideposition utan endast om den spelaren får bollen passad till sig. Många spelare utnyttjar det och står i offsideposition tills precis innan bollen passas. Sedan springer de upp mot motståndarlagets backlinje för att vara onside när bollen slås. På så sätt för de ett övertag över en backlinje som står felvänd.

Offside är en regel som gäller vid alla typer av fotbollsligor på hög nivå, i Sverige används det bland annat i Superettan och Allsvenskan. Offside finns givetvis också på internationella ligor som Champions Leauge och Premier Leauge.

Finns det undantag till offside regler?

Om en spelare står offside när bollen blir passad från egen medspelare är det alltid offside. Det finns dock ett fåtal undantag som gäller vid specifika saker såsom:

  • När en målvakt slår en utspark kan det aldrig räknas som offside fotboll målvakt oavsett om spelaren står i en offsideposition eller inte.
  • Om en spelare i ditt lag gör ett inkast till dig när du står i offsideposition så kommer domaren inte blåsa för offside.
  • När en motståndarspelare passar bollen när du står i offsideposition räknas inte det heller som offside och spelet fortgår.
  • Du kan aldrig bli avblåst för offside på din egna planhalva, oavsett om du är den sista spelaren innan motståndarlagets målvakt.

Dessa undantag ser du inte hända så ofta eftersom alla spelare vet vad som gäller, men det händer ibland. Då gäller det som domare att vara uppmärksam. Det är en av anledningarna till varför huvuddomaren har hjälp av två assisterande domare vid sidlinjerna.

VAR hjälper till vid offside

Det har alltid varit svårt för domare att se om det är offside eller inte när det handlar om ytterst små marginaler. Ett felaktigt domslut kan rendera i ett friläge och mål för ett av lagen.

För att försöka komma till bukt med problemet har det på senare tid introducerats ett system som kallas VAR (Video Assistant Referee). Det är en serie med kameror som blir placerade runt om i arenan, både högt och lågt. Kamerorna täcker hela planen och alla vinklar.

Om det skulle hända att till exempel en offside är väldigt svår att bedöma för domaren. Då friar linjedomaren offsiden och sedan tittat kontrollrummet på situationen i efter hand via videobilder som kommer in från kamerorna från arenan. Skulle det visa sig vara offside kommer domaren på planen att ändra domslutet och blåsa för offside. Det brukar inte ta mer än 10-20 sekunder innan kontrollrummet har kollat på sekvensen.

VAR har hjälpt till att säkerställa korrekta domslut men det finns många som inte gillar systemet. Det blir fler avblåsningar och uppehåll i spelet vilket många tycker förstör rytmen i spelet. Som med allt finns det dem som gillar systemet medan andra inte gör det. Ska vi se till det sportsliga är det ändå ett bra system som säkerställer korrekta domslut.

Andra sporter som använder sig av offside regler

Ishockey är en sport där offside används som en av två grundregler för spelet. Dock fungerar offside på ett helt annat sätt i ishockey än i fotboll. Här blir du avblåst för offside om du som spelare korsar den blåa anfallslinjen innan pucken har passerat. Pucken behöver således passera linjen innan du gör det annars blir du avblåst för offside.

Du kan också bli avblåst för offside i ishockey om du genar genom målvaktens målområde. Då heter det offside i målgården. Om det händer flyttas teckningen utanför blåa linjen istället för vid tekningscirkeln i anfallszon.

Fotboll där offside inte förkommer

Barn och ungdomar spelar ofta på en mindre plan med sju spelare på vartdera laget. I dessa matcher förekommer inte offside. Planen är för liten och det skulle inte gå att ha med offside fotboll målvakt utan att förstöra hela spelets gång.

Inomhusfotboll använder heller inte fotboll offside. Samma sak gäller här, planen är för liten och ofta spelar man bara fem mot fem på en väldigt liten plan.

Som sagt så är offsideregeln inte speciellt komplicerad, men för dig som aldrig spelat fotboll eller tittat på det på TV kan det vara otroligt komplicerat. Vi på Målskyttar hoppas dock att denna artikel var till hjälp! Skulle du ha ytterligare frågor om offside och vad som gäller är du välkommen att kontakta oss.