Fotbollslag

Umeå FC

Umeå FC:s resa genom åren har varit fylld av entusiasm, passion och en stark strävan mot fotbollsexcellens. Året var 1987 när ledarna från tre framstående föreningar i Umeå, nämligen Sandåkerns SK, Tegs SK och Gimonäs CK, beslutade sig för att enas och skapa något stort inom fotbollen. IFK Holmsund bjöds in men valde att stå utanför detta spännande projekt.

Denna fusion av krafter var inte enbart för att bilda ett konkurrenskraftigt lag, utan även med visionen att ge unga talanger från Norrland möjligheten att blomstra inom elitfotbollen, förankrade i hemtrakterna genom Umeå FC. Projektet tog form under året, men det var inte utan sina prövningar. Gimonäs CK lämnade projektet efter ett internt möte på hösten, medan Sandåkern och Teg fortsatte mot sitt gemensamma mål.

En betydande spelare i UFC:s historia är Steve Galloway, som anslöt sig till klubben från Djurgårdens IF 1990. Galloway har lämnat sitt avtryck genom att bli klubbens meste målskytt genom tiderna, och hans insatser har cementerat hans plats i UFC:s historieböcker.

Umeå FC:s resa har varit en fängslande färd genom de svenska fotbollsdivisionerna, kantad av framgångar, utmaningar och en passionerad supporterkår. Med fortsatt närvaro i Division 1 norra fortsätter klubben att skriva nya kapitel i sin rika historia, och Umeå Energi Arena är den stolta arenan där spänningen och stoltheten i klubbens färger lever vidare.

Umeå FC genom åren 1987-2016

Den 20 november 1987 blev födelsedagen för den nya fotbollsföreningen, Umeå FC. Filosofin som genomsyrar klubben handlar om att skapa möjligheter för unga talanger och att, inom en sjuårig tidslinje, nå fram till Allsvenskan år 1994. Namnet Umeå FC var enhälligt accepterat, och den ”svengelska” touchen med FC lades till för att undvika kollision med andra befintliga föreningsbeteckningar.

Året 1988 markerade en förändring i det sportsliga konceptet när Sandåkern och Teg offrade sina platser i Division II till förmån för Umeå FC. Trots en besvärlig första säsong där klubben hamnade på åttonde plats, låg grunden för framtida framgångar redan fast. Ledningen, med Owe R Hedström som ordförande och Sune Lindqvist som klubbdirektör, kämpade vidare med tränarduon Bengt Lundqvist och Curt Söderström vid rodret.

Historien fortskrider genom åren, och varje säsong bär på sina egna utmaningar och triumfer. Från 1989 när Tom Åhlund tog över som tränare till 1990 när Steve Galloway och Per-Joar Hansen anslöt, och framåt till 1994 då klubben kvalificerade sig för Allsvenskan och genomförde en minnesvärd match mot Västra Frölunda. Året 1995 var en landmärkesprestation när Umeå FC säkrade seriesegern och avancemanget till Allsvenskan, vilket markerade en period av imponerande fotboll och stigande framgång.

1996 var året då Umeå FC gjorde sin debut i Allsvenskan, och trots att de inte lyckades behålla platsen, etablerade de sig som en respektabel kraft inom svensk fotboll. Säsongen 1997, präglad av starka insatser från målmaskinen Steve Galloway, såg klubben på tredje plats i Superettan.

Året 1998 blev en intensiv satsning mot en återkomst till Allsvenskan. Trots en imponerande andra plats i Superettan och kvalmöten med Örgryte IS, nådde de inte hela vägen. Tränarbytet till Håkan Bäckström skedde, och klubben fortsatte sin strävan efter framgång.

År 1999 var fylld av utmaningar, och kampen för att säkra en plats i den omstrukturerade Superettan krävde en stark insats. Den sista matchen, där Peter Olofsson blev matchvinnare, definierade inte bara säsongen utan räddade även Umeå FC från nedflyttning. Året avslutades dock i sorg efter Shamo Quayes tragiska bortgång.

Genom alla dessa år har Umeå FC kämpat, växt och inspirerat generationer av fotbollsentusiaster. Varje kapitel i deras historia bär på en unik berättelse av passion, utmaningar och oväntade ögonblick, formade av de individuella och kollektiva insatserna från spelare, tränare och ledare som har bidragit till att forma Umeå FC:s resa genom svensk fotbollshistoria.

År 2000 markerade början på en ny era för Umeå FC när de klev in i Superettan, den högsta divisionen i det svenska fotbollssystemet med 16 deltagande lag. Umeå FC, det enda laget från Norrland, stod inför en tuff debut där de mötte lag från städer som Borlänge, Västerås, Stockholm, Malmö FF, Landskrona och Mjällby. Trots en kämpig start och många spelare som drabbades av skador, lyckades Umeå FC säkra sitt kontrakt i Superettan genom en imponerande seger i sista matchen mot Sylvia.

År 2001 blev en prövning för Umeå FC när de efter tio år i Division 1 eller högre tvingades ner i Division 2. Ekonomiska problem och svåra sportsliga utmaningar skapade en kämpig situation för klubben. Trots motgångarna på och utanför planen kämpade Umeå FC modigt och behöll stoltheten genom att spela under press och svåra förhållanden. Trots att de åkte ur Superettan, visade laget en enastående prestation och en förmåga att klara av svårigheter.

År 2002 var en period av övergång för Umeå FC när de spelade i Division 2 Norrland. Trots ekonomiska utmaningar och begränsade resurser visade laget framsteg och kämpade sig till en andra plats i serien. Rekonstruktionsarbetet och den unga spelargenerationen under ledning av tränaren Kenneth Persson och Anders Svensson gav hopp om framtida framgångar.

Inför säsongen 2003 var förväntningarna höga på Umeå FC efter det positiva resultatet året innan. Trots pågående ekonomisk sanering och begränsad budget fortsatte laget att utvecklas under ledning av Anders Svensson och det aktiva deltagandet av spelare som Joachim Karlsson och Patrik Sandström. Säsongen kännetecknades av en blandning av spektakulära segrar och perioder av måltorka, vilket gjorde den både utmanande och spännande.

År 2004 innebar en ny start för Umeå FC med tränaren Anders Svensson och den erfarna Steve Galloway vid rodret. Laget återvände starkt till Division 2 Norrland och visade upp en imponerande fotboll. Med unga talanger och några veteraner som Magnus Henrysson skapade laget en perfekt balans och vann serien med övertygande resultat. Trots en knapp förlust i kvalet mot Degerfors IF, visade laget potential och återkom 2005 ännu starkare.

År 2005 var ett avgörande år för Umeå FC när de återigen stod inför utmaningen att vinna Division 2 Norrland och kvalificera sig för Superettan. Laget, ledd av tränarduon Anders Svensson och Steve Galloway, mötte stundtals utmanande motstånd och hade en ojämn säsong. Men lagets ihärdighet och moral visade sig vara avgörande när de vann serien och besegrade Enköpings SK i det avgörande kvalet.

2006 markerade Umeå FC:s återkomst till Superettan efter fyra år i division två. Förväntningarna var höga, men säsongen slutade som en besvikelse med UFC som sista lag i tabellen, vilket ledde till degradering till division 1 inför 2007. Richard Holmlund och Anders Svensson tränade laget, och Rickard Eriksson var bästa målskytt.

Året därpå, 2007, i division 1, siktade UFC på att förbättra resultatet, men laget hamnade på åttonde plats. Tränare Jan Westerlund och bäste målskytt Andreas Hermansson kämpade med skador. Publiksnittet minskade, och laget hade svårt att nå de önskade sportsliga resultaten.

Under 2008 visade Umeå FC framsteg med en femte plats i division 1 norra, trots skadeproblem. Tränare Jan Westerlund ledde laget, och Danny Persson var bäste målskytt. Publikintresset ökade något jämfört med föregående år.

Året 2009 såg ytterligare framsteg när UFC slutade på fjärde plats i division 1 norra. Jan Westerlund tränade laget med hjälp av Joakim Blomqvist, och Danny Persson fortsatte att vara bäste målskytt. Publiksnittet ökade till 660 åskådare.

Inför 2010 var förväntningarna höga, men laget hamnade på sjunde plats efter en stark vår och en svag höst. Ny tränare, Stuart Gibson, ledde laget, och Danny Persson var återigen bäste målskytt. Publiksnittet ökade till 880 åskådare.

2011 blev ett framgångsrikt år när Umeå FC säkrade serieseger och avancemang till Superettan 2012. Simon Mårtensson och Erik Lundström visade framstående spel, och tränarduon bestod av Stuart Gibson och Örjan Andersson. Publikintresset ökade betydligt, särskilt under den avgörande matchen med 6035 åskådare.

Året efter, 2012, höll UFC ställningarna i Superettan med förvärv som Jonas Wallerstedt. Trots vissa tapp degraderades laget 2013. Danny Persson och Adam Chennoufi var bästa målskyttar.

Efter en turbulent period 2013 hade UFC en svår start 2014 men klarade sig kvar i division 1 norra. Danny Persson avslutade sin långa karriär med klubben detta år.

2015 förväntades inte lika mycket, men Umeå FC kämpade i toppen. Simon Mårtensson blev skyttekung, och Jalid Kerkich imponerade. Tränare Johan Sandahl avgick efter säsongen.

2016 började lovande under Robert Bergströms ledning, men en tuff höst resulterade i en åttonde plats. Simon Mårtensson och Felix Adjei presterade bra. Robert Bergström ersattes av Andrée Jeglertz i november.