Blogging

Unga fotbollsspelare som framtidens Gamechangers

Gamechangers. Ett ord som vi ser allt oftare i allt fler sammanhang. På något sätt är den perfekt för den nya digitaliserade värld som växer fram där förändringar faktiskt ofta blir så genomgripande så de kullkastar hela vår verklighet. Vardagen blir något nytt och något annat, och det gäller inte minst i den nya fotbollsvärlden.

1 Digitaliserad verklighet

Inom de mest genomdigitaliserade branscherna ser vi ideligen nya gamechangers, såsom innovationen bankid som i sig förändrat hela identifierings- och betalsystemet på ett sätt som leder till att konsumenter idag navigerar direkt ett svenskt spelbolag med BankID och väljer bort de casinon utan licens som inte kan erbjuda samma effektiva möjlighet.

Det råder ett konstant flöde av denna typ av unga uppfinningar i innovationstäta branscher som utvecklar spel, medicinsk utrustning och en rad andra digitaliserade och högteknologiska produkter. Och frågan är nu om inte fotbollen är inne i samma skede?

2 Även fotbollsspelare ska den vägen vandra

Visst, här talar vi om människor av kött och blod, men de senaste decennierna har inneburit stora förändringar i hur man hanterar sina spelare, och då inte minst de unga.

Framtidens stjärnor, vilka på många sätt kan ses som innovationer som måste utvecklas och hållas i topptrim. Fram till en bit in på 1990-talet sökte klubbarna upp unga löften som fick mat, husrum och inte alls särskilt förmånliga kontrakt.

I Sverige kanske de också fick ett jobb, då det inte gick att livnära sig helt på fotbollen medan i många andra länder fick de kämpa som lärlingar och putsa skor åt etablerade och – inte sällan – pennalistiska A-lagsspelare.

De fick ofta bra träning av erfarna ledare, men i övrigt handlade det om att med hjälp av egen vilja slå sig in i A-laget. Man la inte särskilt mycket tid på att följa deras fysik, utan gick det så gick det.

3 Fostran i akademier där inget lämnas åt slumpen

Undan för undan har stora akademier byggts upp där man fostrar unga spelare i allt. De är inte längre lärlingar, utan snarare uppassade av olika team som håller koll på allt från kost till var de ska befinna sig och på vilka tider. De tjänar tidigt pengar på direktörsnivå.

Träningsmetoder styrs av insamling av stora mängder data som sedan analyseras i toppmoderna program. Inget lämnas åt slumpen och det finns absolut inget utrymme att gå ut och käka dålig pubmat och dricka öl var och varannan dag efter träningen, vilket var oerhört vanligt för bara tre decennier sedan.

4 Gamechangers i den nya digitaliseringsvågen

Allt för att få till en gamechanger. Att få fram den där spelaren som ser till att klubben tar hem de stora pokalerna och lyckas man inte med det, så ska man kunna sälja sin tillgång – eller innovation – till ett bra pris. Unga fotbollsspelare av idag passar därmed alldeles utmärkt in i den nya digitaliseringsvågen och det rör sig om stora pengar.

5 Fem framtida Gamechangers

5. Evan N´Dicka – värde: 49,3 miljoner dollar

Nittonåringen från tyska Eintracht Frankfurt är en kraftfull försvarare som är en mardröm för de flesta forwards i en-mot-en-situationer, något som försvarare ofta starkt ogillar att hamna i. Därmed ett råämne som skulle kunna utvecklas till en av de allra främsta.

4.Vinicius Junior – värde: 61,5 miljoner dollar

Blott arton år och på väg in i Real Madrids A-lag. En forward med exceptionell bollbehandling som kan liknas vid storspelare som Neymar.

3. Kai Havertz – värde: 72 miljoner dollar

En nittonårig mittfältare med känsla för att göra mål. Redan etablerad i Bayer Leverkusens A-lag i tyska Bundesliga.

Source: https://www.skysports.com/football/news/11668/12060458/chelsea-sign-kai-havertz-from-bayer-leverkusen-for-fee-of-75-8m

2. Nicolo Zaniolo – värde: 75,4 miljoner dollar

En av de där åtråvärda spelarna som opererar mellan mittfält och anfall. En kreatör som skapar chanser för andra och sig själv. Nitton år och hemmahörande i italienska AS Roma.

1. Jadon Sancho – värde: 168,2 miljoner dollar

Kanske en helt sanslös värdering, men han är engelsman och med tanke på att de stora pengarna finns i Premier League och att klubbarna där måste ha en större kvot av engelsmän i trupperna, så drar värdet iväg. Nittonåringen spelar för närvarande i Borussia Dortmund i Tyskland, vilket är en lysande plantskola för framtida storspelare. Anfallaren har redan hunnit göra landskamper för Englands A-landslag.