Skytteligor 2016 2017
Målskyttar

Vinnare av skytteligor 2016/17

Fotbollssäsongen är officiellt över och det är dags att ta en titt på vinnare av skytteligor 2016/17 i de stora europeiska ligorna. Här hittar du information om bästa målskyttar i Europas fem största fotbollsligor: La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A och Ligue 1. Vi  inleder vår sammanställning över fotbollårets bästa forward med information om anfallarna som leder skytteligan i Champions League respektive Europa League inför finalmatcherna.

Bäste målskytt Champions League 2016/17

Vem som blir bäste målskytt i Champions League 2016/17 avgörs inte förrän efter att finalmatchen i turneringen spelats. I dagsläget ligger Messi etta med sammanlagt 11 mål. Ronaldo är dock bara ett mål efter och om portugisen gör två eller fler mål i finalen petas Messi ned från tronen.

Champions League-finalen spelas mellan Real Madrid och Juventus den 3 juni i Cardiff, England och det går faktiskt fortfarande att vinna biljetter och spela på liveodds direkt från arenan!

Bäste målskytt Europa League 2016/17

Precis som i Champions League återstår det fortfarande att se vem som blir bäste målskytt i Europa League 2016/17. Att någonting skulle ändras i toppstriden är dock högst osannolikt. Förstaplatsen är delad mellan Zenits brasilianske anfallare Giuliano och Romas Edin Džeko, som stått för 8 mål vardera.

Europa League Giuliano Dzeko Bästa målskyttar delad plats

Det enda som i praktiken skulle kunna ske är att Ajax danske supertalang Kasper Dolberg, som totalt gjort sex mål under turneringen, gör ytterligare två mål i finalen och hamnar på samma antal mål som Giuliano och Džeko. Finalen i Europa League 2016/17 spelas den 24 maj på Friends Arena i Stockholm. Ajax möter Man United utan Zlatan i startelvan, ett skakat lag efter terrorattacken i Manchester.

Bästa målskytt i La Liga 2016/17

Inför årets upplaga av den spanska förstadivisionen var som vanligt Lionel Messi och Cristiano Ronaldo solklara favoriter att ta hem La Liga-skytteliga 2016/17, speciellt eftersom spelarna tillsammans stått för sju skytteliga-vinster de åtta senaste säsongerna.

En uppstickare till titeln var även Luis Suarez som faktiskt vann La Ligas skytteliga 2015/16. Vissa bettingexperter nämnde Neymar bland favoriter, men han har gjort en svag säsong. Det enda vi kommer att minnas av Neymar 2016/17 är hans vackra frisparksmål i supermatchen mot PSG.

Redan efter ett par omgångar syntes det tydligt att det var Messis år. Argentinaren har fullkomligt öst in mål redan sedan starten och totalt blev det hela 37 nätningar under den gångna säsongen, vilket gör honom till bästa målskytt i La Liga 2016/17. På andraplats hamnade lagkamraten Luis Suarez med 29 gjorda mål, följd av Ronaldo med 25 mål totalt. En anledning till att Ronaldo halkade efter kan vara portugisens sviktande formkurva efter skadan i förra årets EM-slutspel.

Bäste målskytt England 2016/17

PL skytteligan vinnare Harry Kane

Harry Kane kan titulera sig som bäste målskytt i England 2016/17 igen. Titeln är dock en klen tröst efter att Tottenham förlorade guldstriden i Premier League mot Chelsea. Kane gjorde totalt 29 mål och 7 assist under den gånga säsongen efter en riktigt stark avslutning av PL-säsongen.

På andraplats hamnade Evertons belgiske anfallare Romelu Lukaku med 25 gjorda mål, tätt följd av chilenaren Alexis Sánchez med 24 mål totalt. En intressant notering är att Alexis anses vara mittfältare i Fantasy Premier League-sammanhang. Favorittippade Sergio Agüero hamnade först på en delad fjärdeplats och för Zlatan Ibrahimovic, som fick ett snöpligt slut på säsongen, blev det 17 mål sammanlagt.

Bäste målskytt Serie A 2016/17

Kampen om bäste målskytt i Serie A 2016/17 är stenhård och med endast en omgång kvar ligger Romas bosniske anfallsstjärna Edin Džeko i topp. Džeko har i skrivande stund gjort totalt 28 mål för Rom-laget, vilket bara är ett mer än Napolis belgiske anfallare Dries Mertens. I den sista omgången spelar Roma mot Genoa medan Napoli ställs mot Sampdoria på bortaplan. Det räcker alltså att Dries Mertens gör ett mål, samtidigt som Džeko blir mållös, för att skytteligatiteln ska bli delad.

Bäste målskytt Bundesliga 2016/17

AubameyangPrecis som i Serie A blev kampen om bäste målskytt i Bundesliga 2016/17 en jämn uppgörelse. Till slut stod dock Borussia Dortmunds franske anfallare Pierre-Emerick Aubameyang som segrare efter att ha gjort 31 mål, vilket var ett mer än tvåan Robert Lewandowski från Bayern München. Värt att notera är att Lewandowski faktiskt låg i ledning inför den sista omgången, men Aubameyang gick om efter två gjorda mål hemma mot Werder Bremen.

Bäste målskytt Ligue 1 2016/17

Om kampen om skytteligatiteln var supertight i både Serie A och Bundesliga, så var den betydligt ojämnare i den franska förstadivisionen. Bästa målskytt i Ligue 1 2016/17 blev Paris Saint Germains Edinson Cavani med 35 gjorda mål på 24 matcher, vilket var hela sju stycken mer än tvåan Alexandre Lacazette från Olympic Marseille.